به طور کلی اهداف زیر در ایجاد یک شبکه کامپیوتری دنبال می شود:
- استفاده مشترک از منابع
- استفاده از منابع راه دور
- افزایش امنیت و انعطاف پذیری
- مکانیزه کردن یا اتوماسیون کردن مجموعه ها
- استفاده بهینه از وقت و امکانات و صرفه جویی د هزینه ها
مزایای شبکه های کامپیوتری؟
- استفاده ار منابع مشترک
- حذف محدودیتهای جغرافیایی
- تبادل سریع تر و دقیق تر اطلاعات
- صرفه جویی در هزینه ها
- افزایش امنیت
انواع شبکه:
انواع شبکه از لحاظ گستردگی:
۱-LAN: Local Area Network
2-MAN: Metropolitan Area Network
3-WAN: Wide Area Network
1 – شبکه LAN:
شبکه های محلی LAN شبکه ای است با تعداد محدودی از کامپیوتر های شخصی به طوری که در سطح یک مکان محدود با هم کار می کنند و از منابع هم به طور مشترک استفاده می کنند به عنوان مثال یک شبکه موجود در یک طبقه یا ساختمان از این نوع می باشند.معمولا در این نوع شبکه ها یکی از رایانه های شبکه که از سرعت بالا و حجم حافظه زیادی برخوردار است به عنوان سرور شبکه استفاده می شود و سایر رایانه های شبکه به عنوان مشتری یا سرویس گیرنده از آنها استفاده می نمایند در سرور معمولا نرم افزار های داده های لازم به صورت یکپارچه ذخیره می شوند. سرعت انتقال اطلاعات در شبکه های محلی بسیار بالا است و نویز پذیری اطلاعات و احتمال اتلاف و گم شدن داده ها در این شبکه ها بسیار کم است.درLANسرعت و امنیت بالا است.
۲ – شبکهMAN:
همان طوری که از نام این شبکه ها مشخص است شبکه های شهری از نظر گستردگی در سطح یک شهر می باشد. چنانچه شرکتی دارای چند شعبه در سطح یک شهر باشد با استفاده از امکانات شهری قادر به اتصال شبکه های محلی خود به یکدیگر است. شبکه های شهری می توانند به دو صورت عمومی و خصوصی اداره و مدیریت شوند.
۳- شبکه WAN:
شبکهWANاز نظر مرتبط شدن با دو یا چندLAN به وجود می آید و مفهوم وسیعی شامل می شود که از ارتباط بین دو دفتر اداری گرفته تا شبکه های هر کشور و یا شبکه وسیعی مثل اینترنت و شبکه تلفن را شامل می شود. هر چه شبکه گسترده تر باشد سرعت انتقال اطلاعات پایین می آید و امنیت نیز کاهش پیدا می کند.
انواع شبکه از نظر ارتباط:
نقطه به نقطه Point To Point
انتشار Broad Cast
Point To Point
در این نوع شبکه برای اینکه یک بسته از کامپیوترAبه کامپیوترB منتقل شود ابتدا کامپیوترAبسته را به اولین گره(NOD) بسته ذخیره می شود(Store) پس روی آن پردازش انجام می شود که برای رسیدن به کامپیوتر Bبه کدام گره بعدی بسته باید تحویل داده شود و در گره بعدی نیز این عمل تکرار می شود.تا زمانی که بسته به کاربر مورد نظر (کامپیوترB) برسد به این نوع ارتباط ، ارتباط نقطه به نقطه یا Store And Forwardگفته می شود که بیشتر درWANکاربرد دارد.
Broad Cast
در این روش ارتباط تمام کامپیوترها به یک کانال ارتباطی متصل هستند و به آن کانال دسترسی دارند اگر کامپیوترAخواسته باشد به کامپیوتر B بسته یا اطلاعاتی را بفرستد باید بسته خود را در کانال مربوطه قرار دهد هنگامی که بسته در کانال قرار دارد تمامی کامپیوتر های متصل به آن بسته دسترسی دارند ولی چون روی هر بسته آدرس گیرنده و فرستنده وجود دارد فقط کامپیوتری که بسته به آن آدرس ارسال شده است بسته را از کانال برمیدارد و سایر کامپیوتر ها به آن بسته کاری ندارند.
انواع شبکه از نظر سرویس دهی :
۱ – شبکهClient Server
2 – شبکهPeer To Peer نظیر به نظیر
۱ – شبکهClient Server:
اگر در شبکه اییک یا چند سرویس دهنده را تعریف نمایم و سایر کامپیوتر های دیگر به عنوان Work Station و یا سرویس گیرنده ها برای اینکه بتوانند خدمات شبکه استفاده نمایند باید به یکی از سرویس دهنده ها وصی شوند و سرویس مورد نظر خود را بگیرند مثل شبکه Nowel که می توان یک فایل سرور را نصب کرد و دیگر کامپیوتر ها به این کامپیوتر وصل شد و از فایل و نرم افزارهای این سیستم ها استفاده نمایند که به این شبکه ها ، شبکهClient Serverمی گویند.
۲ – شبکهPeer To Peer نظیر به نظیر:
اگر در یک شبکه تمام کامپیوتر ها تقریبا مثل هم باشند (از نظر امکانات) و از نظر سرویس هر کامپیوتر بتواند به کامپیوتر های دیگر سرویس دهد و یا از سرویس کامپیوتر های دیگر استفاده کند به این شبکه نظیر به نظیر گویند.
در شبکه های بزرگ ازPoint To PointوTTL(Tim To Live)مشخص می کند تا اینکهTTL به صفر رسید بسته از بین میرود و معمولاTTL را۱/۵تا۲برابر تعداد Nod انتخاب می کند.