
توصیه های حفاظتی در خارج از کشور
یکی از شاخص های رشد و توسعه هر کشوری، میزان توجه و رعایت مسایل حفاظتی و حراستی است. این موضوع ارتباط مستقیم با فرهنگ عمومی جامعه دارد و رعایت امور حفاظتی و حراستی یکی از محورهای پیشرفت جامعه خواهد بود. جوامع توسعه یافته جهت ارتقای خود تلاش می کنند تا حوزه منافع خود را در سایه اصول امنیتی و هم چنین رعایت ضوابط حفاظتی افزایش دهند و از گزندها و آفت ها مصون بمانند. ایجاد حفظ اصول حراستی و حفاظتی مانند تمامی مقوله های فرهنگی و مدنی نیازمند آموزش و توجیه و ترویج فرهنگ مربوطه دارد. فرهنگ سازی و آموزش این قبیل مسایل در آموزه های اجتماعی و مذهبی نیز وجود دارد و دین مبین اسلام همواره بر رازداری و حفاظت از جامعه مسلمین در مقابل دشمنان تأکید دارد.
فرهنگ حراستی و حفاظتی، مجموعه افکار و اعمالی است که سبب ایجاد آرامش و اطمینان می گردد و هر جامعه ای نیازمند اعتماد و آرامش و اطمینان است و برای رسیدن به آن ها باید آسیب ها و تهدیدات و خطرات را بشناسد تا واکنشی مناسب نشان دهد.
بنابراین فراگیری و اجرایی کردن توصیه های حفاظتی و رعایت اصول و ضوابط حراستی، راهی است برای فرهنگ سازی و آمادگی در مقابل تهدیدات گوناگون و هم چنین مرکبی برای رسیدن به فضای امن و آرام جهت فعالیت های اجتماعی است.
دانایی اطلاعات امنیتی، از ضرورت های نظام مقدس ج.ا.ا است و تمامی کارگزاران و خدمتگزاران این کشور باید مجهز و مقیّد به اصول حفاظتی باشند. هر قدر این دانش و بینش افزایش یابد، نسبت به یکدیگر وفادارتر و نسبت به دشمنان هوشیارتر خواهیم بود.
به همین منظور و جهت افزایش سطح آگاهی اطلاعاتی مخاطبان برای حفاظت و صیانت از افراد خاص، اطلاعات، اسناد و... در مقابل تهدیدات خارجی و آسیب های داخلی، آشنایی با اصول حفاظتی تحت عنوان«توصیه های حفاظتی»ارایه می شود:
ایرانیان عازم به خارج از کشور، بخصوص کارکنان اعزامی دولت باید توجه داشته باشند که از لحظه ورود به هر یک از کشورهای بیگانه، هرگونه تماس اشخاص تحت هر عنوان، درواقع برای مراقبت از اعمال و رفتار آنان بوده و افراد مذکور برای این امر آموزش دیده اند.
بنابراین نباید به مهماندار، مترجم، راننده، کارمندان هتل و افرادی که به مناسبت شغلی با آن ها تماس خواهند داشت، اطمینان کنند.
باید توجه داشت که ایرانیان عازم به خارج از کشور بخصوص اعضای هیئت ها و نمایندگی های ج.ا.ا (کارمندان بعثه و حج و زیارت، روحانیون کاروان، مدیر راهنما و ... ) از چند جهت مورد توجه سرویس های اطلاعاتی قرار دارند.
اقدام های ضد جاسوسی
سرویس های اطلاعاتی بیگانه، ایرانیان (بخصوص شاغلان دولت و روحانیون) را مأموران اطلاعاتی، جاسوس و یا بنیادگرا و افراطی تصور می کنند. به همین جهت، اعمال آن ها برای مدت معینی با وسایل مختلف از قبیل کنترل های فنی ، تعقیب و مراقبت، استفاده از عوامل انسانی، تحت مراقبت بوده و در این مدت کلیه تماس ها، رفتار، اماکن مورد مراجعه و سایر فعالیت های آنان شناسایی و در صورتی که تشخیص دهند فرد یا افراد مورد نظر اطلاعاتی می باشد، او را دستگیر و یا دسترسی او را به منابع کوتاه می کنند.
اقدام های جاسوسی
سرویس های اطلاعاتی بیگانه در صورتی که تشخیص دهند فرد و یا افراد مورد مراقبت از عناصر اطلاعاتی نمی باشند، خصوصیات، انگیزه و نقاط ضعف و آسیب پذیر آن را مورد مطالعه و شناسایی قرار داده، در صورت عدم وجود نقاط آسیب پذیر سعی خواهد شد تا به وسیله دام هایی که در مسیر افراد گسترده می گردد، چنین ظرفیت ها و تمایلاتی را در آنها ایجاد نموده و در فرصت مناسب نسبت به جلب همکاری افراد اقدام نمایند.
با مطالعه و بررسی شگرد کار سازمان های اطلاعاتی دنیا می توان دریافت که یکی از روش های بسیار متداول و تقریبا "سهل الوصول برای استخدام عوامل نفوذی، استفاده از اعضای سرویس های اطلاعاتی از طریق تحبیب، صحنه سازی و ده ها مورد مشابه دیگر، سوژه های مورد نظر را به دام انداخته، استخدام می نمایند.
شنود و استراق سمع
مسؤولان و کارگزاران اعزامی جهت تحقق اهداف از پیش تعیین شده در مأموریت ها، ضرورتاً جهت هماهنگی و یکسان سازی دستورالعمل ها و روش های اجرایی، نیاز به مشورت و صحبت دارند. دقیقاً به دلیل همین ضرورت است که اطلاعات و اخبار و اعلام نظریات مربوط به موضوع اصلی سفر در بین آنان مطرح و تبادل گردد و این جاست که سیستم های ضد اطلاعاتی کشورهای بیگانه از این ضرورت بهترین بهره برداری را نموده با تجهیز اتاق های کار و استراحت داخل اتومبیل ها، رستوران و یا لابی هتل ها حتی با استفاده از تجهیزات لیزری در محیط های باز، مبادرت به استراق سمع می نمایند.
به دلیل کارایی مؤثر این روش در تهیه اطلاعات، عموما" ابزار و تکنولوژی پیشرفته و گران قیمتی نیز در آن به کارگیری می شود.
امنیت رایانه
در دنیای امروز رایانه به ابزاری معمولی و مرسوم در جامعه تبدیل شده و گستره استفاده از آن به نحوی است که می توان گفت هر فردی کم و بیش با رایانه سر و کار دارد. در حال حاضر بهره گیری از رایانه در مراکز، جایگاه و اهمیت ویژه ای یافته و نقش قابل توجهی ایفا می کند و اغلب کارکنان و کارشناسان اسناد دیجیتالی خود را پس از تولید، ثبت و ویرایش در اشکال مکاتبات اداری ، پرونده ها ، قراردادها و ... در حافظه رایانه ذخیره می کنند. بررسیهای انجام شده نشان می دهد که عمده تهدیدهای موجود علیه اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی منشأ داخلی داشته و خواسته و ناخواسته توسط افراد ایجاد می شود.
از این رو تمامی کاربران در قبال امنیت رایانه ها و حفاظت از اطلاعات رایانه مسؤول و هر اشتباهی در این رابطه می تواند خسارت جبران ناپذیری را در پی داشته باشد.
برای جلوگیری از وقوع جرایم رایانه ای توجه به نکات زیر ضروری است:
1- به منظور جلوگیری از سرقت و دسترسی غیرمجاز، ذخیره سازی اطلاعات طبقه بندی شده و حساس روی رایانه های قابل حمل و رسانه های ذخیره ساز اطلاعات مجاز نمی باشد و تبعات ناشی از آن به عهده فرد می باشد.
2- تبادل اطلاعات طبقه بندی شده با استفاده از رسانه های قابل حمل(مانند: CD، Flapy، حافظه های قابل حمل، DVD و ...) مستلزم رعایت نکات ایمنی خاصی می باشد.
3- با توجه به حساسیت های سرویس های اطلاعاتی و انجام عملیات دستبرد به رایانه های همراه (لب تاب) و ویروسی کردن آن در حداقل زمان ، همراه داشتن این گونه رایانه ها توأم با خطرات حفاظتی می باشد.
امنیت گوشی همراه
تلفن همراه فراگیرترین ابزار ارتباطی تاریخ است. مزایای استفاده از تلفن همراه به قدری زیاد است که کمتر قشری از جوامع مختلف را می توان یافت که بهره برداری از آن را در برنامه خود نگنجانده باشد. بنابراین تلفن همراه می تواند زمینه تهدیدات و آسیب های فراوانی را مهیا کند، به ویژه برای افرادی که در مشاغل حساس و کلیدی و پست های مدیریتی اشتغال دارند.
توصیه های حفاظتی
1. تلفن همراه را به عنوان یک وسیله ارتباطی امن انتخاب نکنید.
2. تلفن همراه را حتی برای مدتی کوتاه در اختیار افراد غیر مطمئن قرار ندهید.
3. هنگام مکالمه تلفنی در اماکن عمومی، وسایل نقلیه، منزل و... رعایت حفاظت گفتار ضروری است.
4. در سفرهای خارج از کشور از نصب و بهره برداری از نرم افزارهای ناشناخته و ارزیابی نشده، در تلفن همراه خود اجتناب کنید و سعی شود حتی المقدور از گوشی های ساده که قابلیت نصب نزم افزار نداشته باشد استفاده شود.
5. در صورت فروش و یا تعویض شماره تلفن همراه خود در اسرع وقت مرتبطین تلفنی خود را از این امر مطلع نمایید.
دسترسی به اسناد طبقه بندی شده
اسناد و اوراق طبقه بندی شده ای که عمدتا " همراه کارشناسان اعزامی و یا در اختیار کارکنان نمایندگی های خارجی است، مورد توجه سرویس ضد اطلاعاتی کشور میزبان بوده و به همین منظور، مترصّد فرصت مناسبی جهت تصویر برداری از آن ها می باشند.
همواره به این نکته توجه داشه باشید که استفاده از کارشناسان در زمینه گشایش قفل، کیف رمزدار ، فک پلمپ یا مهر پاکت ها، محتمل و میسور است و تکنولوژی و ابزار این نوع اقدامات در کشورهای جهان سوم نیز به راحتی نیز قابل تهیه و مونتاژ می باشد.
رعایت توصیه های ذیل بخصوص توسط اعضای هیئت های اعزامی به خارج از کشور می تواند از بروز مشکلات بکاهد:
1. هرگونه واقعه یا مسئله مبهم، غیبت همراهان، مفقود شدن وسایل و اسناد همراه و یا تغییرات احتمالی را به مسؤول حراست (حفاظت) هیئت اطلاع دهید.
2. اقدامات انفرادی که خارج از برنامه رسمی هیئت ممکن است ضروری باشد، با اطلاع قبلیی مسؤول مستقیم صورت پذیرفته تا دلایل عدم همراهی او با هیئت و نیز نشانی اماکن مورد تردّد وی مشخص باشد.
3. از دادن تذکر به موقع به همراهان جهت رعایت مسایل حراستی (حفاظتی) غافل نباشید و به تذکرات مسؤولان ذی ربط در این گونه موارد توجه فرمایید.
4. قرار دادن علایم سلامتی جهت بررسی محل استقرار، کار، جلسه، کیف و لوازم همراه می تواند قراینی در جهت کشف ورود احتمالی حریف باشد که بسته به ذوق افراد می توان از شگردهای متنوع در این زمینه استفاده نمود.
توصیه های خصوصی
نقش مأموران در کسب اطلاعات پنهان از سایر روش های سنتی و حتی روش های مدرن، بیشتر و با اهمیت تر می باشد.
سرویس های اطلاعاتی با توجه به توانمندی های مأموران، همواره در صدد دستیابی به اطلاعات حریف از طریق مأمور بوده و این موضوع کار کارکنان ایرانی شاغل در خارج از کشور را به مراتب مشکل تر می نماید. بنابراین توجه افراد اعزامی به خارج کشور در مأموریت های بلند مدت علاوه بر مطالب قبلی به توصیه هایی که در پی خواهد آمد مفید می باشد.
آداب و معاشرت
از آن جایی که مردم کشور محل اقامت، برخورد و آداب معاشرت کارکنان ایرانی را به عنوان یک الگوی رفتاری از کل مردم ایران تلقی می نمایند، پس نوع و شیوه معاشرت و برخورد ایرانیان در کشور محل اقامت بسیار مهم است. به این منظور پیشنهاد میشود:
ارتباط دوستی
از جمله مسایلی که در خارج کشور، مأموران اعزامی با آن مواجه اند، ایجاد ارتباط و آشنایی با افراد جدید میباشد. پس قبل از هر گونه ارتباط نزدیک با آنان، به نکات ذیل توجه شود:
|